Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

FACTA NON VERBA


Αποφάσισα να γράψω σε ένα κομμάτι ηλεκτρονικό χαρτί φράσεις και κείμενα που μου έκαναν εντύπωση καθώς ξεφύλλιζα φυλλάδια της οργάνωσης ελευθεριακού  θεάτρου ( και όχι μόνο ) facta non verba , Οπότε δεν διεκδικώ την πατρότητα των όσων ακολουθούν παρά μόνο ενός μικρού κομματιού που το ξεχωρίζω.


--Τόσο πολύ ονόμασα αυτό το πράγμα ζωή μου , που τελικά θα το πιστέψω.

--¨Αυτή η τέλεια δημοκρατία κατασκευάζει τον ασύλληπτο εχθρό της , την τρομοκρατία. Στην πραγματικότητα επιθυμεί να κρίνεται σε σχέση με τους εχθρούς της και όχι από τα αποτελέσματά της . Η ιστορία της τρομοκρατίας γράφεται από το κράτος και είναι για αυτό ιδιαίτερα διδακτική . Οι θεατές δεν πρέπει ποτέ να ξέρουν τα πάντα για την τρομοκρατία , πρέπει όμως πάντοτε να ξέρουν τόσα ώστε , σε σύγκριση με την τρομοκρατία , όλα τα υπόλοιπα να μοιάζουν μάλλον αποδεκτά και , σε κάθε περίπτωση , πιο λογικά και δημοκρατικά. ¨
                                                                                                Guy Debord

Έχουν περάσει δυο δεκαετίες από τότε που ο Debort έγραψε τις παραπάνω προτάσεις και ακούγονται πιο αληθινές από ποτέ .Από την κόκκινη προβιά στην Αλ Κάιντα και από τα πέτρινα χρόνια στο Γκουαντανάμο , ο αόρατος εχθρός χρησιμοποιείται για να ευθυγραμμίζει , να ομογενοποεί , να καθιστά εφικτή τελικά την τέχνη να κυβερνούν . ( Αν δεν φας το φαί σου θα σε φάει ο μπαμπούλας –δική μου παρέμβαση ).
  Στο νέο σενάριο πρωταγωνιστής αρχικά και αδιαφιλονίκητα ήταν ο Άραβας τρομοκράτης . Η μυστηριώδης και πανταχού παρούσα συνωμοσία . Ο αόρατος εχθρός  ( βολικά εύπλαστος καθώς είναι ) σταδιακά δείχνει να συμπεριλαμβάνει τον μετανάστη . Το μυστηριώδες ρεύμα προς τις πύλες του ¨¨πολιτισμένου¨¨ κόσμου. Οι ορδές των εξαθλιωμένων που πολιορκούν τα τείχη και επιβουλεύονται την ευημερία μας . Βρώμικοι , εγκληματίες , σκουρόχρωμοι , κουβαλάν αρρώστιες . Ξένοι. Άλλωστε  , αν δεν ταυτιστούν με το ¨¨κακό¨ πως θα συνεχιστεί η συστηματική εξόντωσή τους ;



--Δεν βλέπουμε τα πράγματα όπως είναι αλλά όπως είμαστε.

n      Ως αντίδοτο στην προφανή δυστυχία προσφέρονται απλόχερα η βιομηχανία του θεάματος , οι ψηφιακές τεχνολογίες και ο καταναλωτισμός . Με άλλα λόγια η εικονική πραγματικότητα .
n      Η τηλεοπτική διαφήμιση υποκινεί συνεχώς την πεποίθησή μας ότι η διαρκής απόκτηση νέων αντικειμένων μπορεί να αποζημιώσει την αποτυχία στους ουσιώδεις τομείς της ύπαρξης .
n      Ο εθισμός στη βιομηχανία του θεάματος και των πληροφοριών βασίζεται στον άπληστο πόθο για την κενή απόλαυση όλου του πλουτισμού που ο κόσμος και η φαντασία μπορούν να προσφέρουν . Ο ενθουσιασμός μας για την βιομηχανία θεάματος και πληροφοριών βασίζεται στην επιθυμία για την φαινομενικά απεριόριστη κατανάλωση που υπόσχεται : επιδιώκουμε να υπερνικήσουμε τα πεπερασμένα όριά μας  , αναζητώντας μια τεχνολογικά μεσολαβημένη αθανασία  .
n      Τα υποκείμενα και η γλώσσα μεταβάλλονται καθώς επηρεάζονται από την ακόλουθη , σχηματικά διαδικασία : Μέσα από το φίλτρο της ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ , ένα ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ενημερώνεται από ένα ΕΡΕΘΙΣΜΑ για κάποιο ΓΕΓΟΝΟΣ το οποίο ερμηνεύει σε ένα δεδομένο ΠΛΑΙΣΙΟ . Τα ψηφιακά μέσα δεν μας βοηθάν να αντιμετωπίσουμε τον έξω κόσμο αλλάζοντας την πραγματικότητα . Αντίθετα  , αλλάζουν τον έξω κόσμο ¨¨απελευθερώνοντας¨¨ μας από την πραγματικότητα ! Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ,τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ και το ΠΛΑΙΣΙΟ καταργούνται , αφήνοντας το ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ αντιμέτωπο με αυτονομημένα και αυθύπαρκτα ΕΡΕΘΙΣΜΑΤΑ.
n      Η ΒΟΥΛΗΣΗ , η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ και η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ αντικαθίστανται από το ΜΕΝΟΥ ΕΠΙΛΟΓΩΝ , τη ¨ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ¨ (interactivity) και την ¨¨ΠΛΟΗΓΗΣΗ¨ (navigation) Που προσφέρουν τα ψηφιακά μέσα . Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ αντικαθίσταται από τον ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟ ,δηλαδή τη ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ (και σταδιακά οι άλλοι μετατρέπονται με τη σειρά τους σε αντικείμενα που αγοράζονται και πουλιούνται ) . Η πραγματικότητα αντικαθίσταται από την εικονική πραγματικότητα……
n      Η κοινωνία έχει εθιστεί στην έλλειψη νοήματος και έχει διδαχτεί να διασκεδάζει μέσα στην αδιαφορία .Οι δυτικές κοινωνίες βυθίζονται στον ολοκληρωτισμό όχι ως στρατιώτες , παρελαύνοντας με το βήμα της χήνας  , αλλά ως θεατές , χορεύοντας και ονειροπολώντας …


--Μήπως αυτά γινότανε όσο εμείς κοιμόμασταν ;

Το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη (2005) χιλιάδες αφρικανοί πρόσφυγες επιχείρησαν με διαδοχικές απόπειρες να διασχίσουν τα σύνορα ανάμεσα στο Μαρόκο και την Ισπανία .Δεκάδες άνθρωποι δολοφονήθηκαν από σφαίρες συνοριοφυλάκων . Το ίδιο διάστημα , οι Μαροκινές αρχές συνέλαβαν  και απέλασαν πάνω από 2500 πρόσφυγες , εγκαταλείποντας τους χωρίς τρόφιμα και νερό στην έρημο της Σαχάρας , όπου πέθαναν από δίψα 36 άνθρωποι . Τα σύνορα της Ευρώπης είναι αδιάβατα .Κάθε χρόνο εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες πεθαίνουν σε ναυάγια δουλεμπορικών , από ασφυξία σε καρότσες φορτηγών ή στα ναρκοπέδια του Έβρου . Το κύμα των προσφύγων γεννιέται από τη θύελλα της εκμετάλλευσης . Άνθρωποι ζουν και πεθαίνουν σε συνθήκες διαρκούς πολέμου και καταναγκαστικής φτώχειας   για να διαιωνίζεται η λεηλασία του πλούτου που μια καταραμένη μοίρα φύτεψε στη γη τους. Για να διατηρηθούν υποταγμένοι οι υπήκοοι της Δύσης μέσα από μια ψυχωτική ζωή κατανάλωσης .Τα σύνορα της αλήθειας με το ψέμα είναι αδιάβατα .΄Έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από το 1998 μέχρι σήμερα στην κόλαση του πολέμου στο Κογκό . Ένας πόλεμος όπου οι εταιρίες της Δύσης μοίρασαν όπλα και μίση σε φυλάρχους πρόθυμους να σφάξουν και δυστυχία σε ανθρώπους που θέλουν απλά να ζήσουν .Δεν θα μάθουμε ποτέ ότι αυτός ο πόλεμος γίνεται για να παραμείνουν χαμηλές οι τιμές ενός καταραμένου μεταλλεύματος ( κολτάνιο το λένε ) , άχρηστου πριν λίγα χρόνια , πολύτιμου σήμερα. Από αυτό φτιάχνονται οι ημιαγωγοί στα κινητά . τα laptop και τα playstation . Η ζωή μας δεν είναι απλά βλακώδης .Για κάποιους άλλους είναι φονική.

Ας παρέμβω κι εγώ τώρα γιατί δεν κρατιέμαι άλλο . Κάποιοι από αυτούς τους Κογκολέζους και λοιπούς πρόσφυγες της Αφρικής , κάποιοι από τους Αφγανούς ( που βοήθησαν με περίσσεια λεπτότητα οι παντοκράτορες Αμερικάνοι και το δολοφονικό συνάφι τους το  ΝΑΤΟ) είναι και  δικοί μας λαθρομετανάστες . Η καλή καθαρή χριστιανική Ευρώπη προσπαθεί απεγνωσμένα να υψώσει ¨παραπέτασμα ασφαλείας ¨ .Το αίμα πρέπει να παραμείνει στους ξένους για αυτήν τόπους . Χώνει το χέρι της , κλέβει , σκοτώνει , λεηλατεί , εξαθλιώνει , κάνει πειράματα με φάρμακα σε νεκροζώντανους  υπάνθρωπους , ανοίγει τρύπες για διαμάντια , ματώνει , ματώνει , ματώνει , μα πριν τραβηχτεί πίσω στον πλούσιο βορρά σκουπίζεται καλά στην πετσέτα της υποκρισίας .  Δεν πρέπει να περάσουν  τα σύνορα της ¨¨ηθικής και της καθαριότητας ¨  ούτε οι κηλίδες , μήτε οι βρωμιάρηδες .Δεν έχουν δουλειά οι αλήτες εδώ . Εμείς ήμαστε φιλήσυχες στρουθοκάμηλοι που κάνουμε τον σταυρό μας –ακόμα και ο χρυσός προέρχεται από κει -χώνουμε το κεφάλι στην γυναικούλα μας ,στο παιδάκι μας , στον φιλήσυχο καναπέ  και στην δουλίτσα μας , πετάμε μια ξεροκόματη βοήθεια σε κάποιον ( όχι  σε αλλοδαπό προς θεού –του δικού μας θεού μην μπερδευτούμε made in Europe με κοινοτικό κονδύλιο  ) .Εξάλλου και αν όλα αυτά είναι αλήθεια ( και τόσα άλλα ) δεν φταίμε εμείς αλλά οι Αμερικάνοι , το ΝΑΤΟ , κάποιοι επίτροποι , το κακό το μάτι . Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτούς τους συνασπισμούς ( χα χα χα χα )  , ενδιαφερόμαστε μόνο για το τομάρι μας ( και της οικογένειας μας ) και ο γάιδαρος πετάει !!!!!!!!!!!
( Σε συναυλία ο Ζουγανέλης τραγουδούσε μακριά απτόν κώλο μας κι όπου θέλει ας πάει ... μακριά απτόν κώλο μας κι όπου θέλει ας πάει). Μπορεί ο κάθε ένας πολίτης των ανεπτυγμένων κρατών ( και εμείς μέσα ) να κάνει κάτι;  Μπορεί ένα άθροισμα εκατομμυρίων ευνουχισμένων θλιβερών ατομικοτήτων να αντιδράσει ; Φυσικά όχι . Αυτό ακριβώς προώθησε ο ακριβοθώρητος  ( για τους ¨άλλους¨ -τους απολίτιστους )  δυτικός πολιτισμός , την μετατροπή της συλλογικής συνείδησης της ανθρωπότητας σε κερδολάγνες μονάδες .
  Δημιουργούν οι μετανάστες πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα στις πλούσιες κοινωνίες μας ; Φυσικά και δημιουργούν . Αυτό όμως είναι το αιτιατό και για το σταματήσεις πρέπει να βρεις το αίτιο. Το αίτιο είναι η πολιτική μας , η κοσμοθεωρία μας , η ανεκτικότητα μας και η ¨φιλήσυχη¨ αφασία μας. Πόσοι από εμάς σταμάτησαν το χέρι τους όταν πλησίαζε στο ράφι να αποκτήσει κάποιον προϊόν της coca cola company ή της nestle για παράδειγμα ; Η coca cola ευθύνεται για την ρύπανση δεκάδων πηγών νερού και ποταμών σε φτωχές περιοχές ανά   τον κόσμο , όπου οι ίδιοι οι κάτοικοι δεν εξεγείρονται αφού τους κατέστησαν ¨προνομιούχους¨¨  με ένα δολάριο μισθό την ημέρα . Η Netsle είναι υπεύθυνη για την αφαίμαξη πηγών νερού ακόμα και στις ΗΠΑ και για καταστροφή σημαντικού τμήματος δασών που ζουν ουροκοτάγκοι    , για να αποσπάσει φτηνά ένα συγκεκριμένο συστατικό που χρειάζεται . Πόσοι από εμάς θα αρκεστούμε σε ένα κινητό τηλέφωνο ανά 4 ή 5 χρόνια τώρα που μάθαμε για το φονικό παιχνίδι  του κολτανίου . Κανένας ! Κάλιο μόδα (ψηφιακή ) και στο χέρι παρά ορθολογισμός και καρτέρι...Οι τύψεις της τρομερής συνηπευθηνότητας  στο στραγγαλισμό των περιοχών που ¨παράγουν¨ μετανάστες ( αν την συνειδητοποιούμε ) , θα μας οδηγήσει στο να στείλουμε μερικά e-mail –όπως αυτό- για να διαβάσουν μόνο τις τρεις πρώτες γραμμές οι περισσότεροι , να το διαγράψουν και να ασχοληθούν με κανένα αμάξι , κανένα κώλο ή με κανένα παίχτη αθλήματος . Η αφύπνιση και η αντίδρασή μας έλαβε τέλος !!!!!!!   
  Εμείς ήμαστε καθαροί εξάλλου …ΚΑΘΑΡΑ ΤΟΜΑΡΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ. Νόμιζα πως ο θεός που πιστεύουμε έλεγε να βοηθάμε αλλήλους  (χωρίς προϋποθέσεις χρώματος , καταγωγής , σκοπιμότητας , φύλου , ιδεών , σεξουαλικών προτιμήσεων , οικονομικής επιφάνειας , αναπηρίας , θρησκείας , ηλικίας κλπ   ) ,αλλά μάλλον δεν άκουγα καλά μικρός .
  Κυκλοφορούσε μάλιστα και e-mail που σύγκρινε τα κατασταλτικά μέτρα άλλων χωρών με τα ¨ελλειπή ¨ δικά μας . Γιατί να μην ήμαστε τόσο σκληροί όσο οι άλλοι ? Γιατί να μην πυροβολάμε στο ψαχνό ? Γιατί να μην κάνουμε σκοποβολή σε υποτιθέμενους μελλοντικούς ¨ τρομοκράτες , βρωμιάρηδες , ψωριάρηδες , αλλόθρησκους , Αλβανούς , Πακιστανούς κλπ κλπ . Μη φοβάστε σύντεκνοι .Η χώρα μας πάντα καθυστερεί σε σχέση με την πιο ¨¨επιστημονική¨¨ Δύση αλλά το FREAK SHOW που γουστάρει το ψυχανώμαλο υπογάστριο μας , θα έρθει κι εδώ αργά ή γρήγορα .



---Henry Miller
¨ Μπορεί να είμαστε θύματα μιας μοίρας , να μην υπάρχει ελπίδα για μας , για κανέναν από μας , αλλά εάν είναι έτσι , ας βγάλουμε λοιπόν ένα ύστατο και τρομακτικό ουρλιαχτό αγωνίας ,μια διαπεραστική κραυγή πρόσκλησης σε αγώνα , μια κραυγή πολέμου ! Φτάνουν πια οι θρήνοι !Φτάνουν πια οι ελεγείες και τα πένθιμα άσματα ! Φτάνουν πια οι βιογραφίες , οι ιστορίες , οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία. Αφήστε τους νεκρούς να θάψουν τους νεκρούς .Κι εμείς οι άλλοι , οι ζωντανοί , ας πάμε να χορέψουμε στην άκρη του γκρεμού έναν χορό αληθινό¨



---Είναι απίστευτο πως περνάμε ολόκληρη τη ζωή με μάτια μισόκλειστα , αυτιά βουλωμένα , σκέψεις ναρκωμένες. Ίσως να ναι πιο καλά έτσι .Ίσως αυτό κάνει τη ζωή τόσο ανεκτή και  τόσο ευπρόσδεκτη .


---Μην αγαπάς την ζωούλα σου , αγάπησε το όνειρο για μια καλύτερη ζωή.


---Αυτοκτονούμε κάθε μέρα και κάθε νύχτα , σκοτώνοντας σταδιακά και συστηματικά τις ελεύθερες πτυχές της πραγματικής μας ύπαρξης.



--- Ο έρωτας;
     Μήπως ο έρωτας είναι η τελευταία οθόνη που μας κρύβει το μηδέν;
     ΘΑ μπορούσε να είναι όμορφο….
     Θα μπορούσε …..
     Δυο μισοί άνθρωποι όμως δεν μπορούν να φτιάξουν ένα όλον.
     Δεν είμαστε ικανοί για μια ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗ     ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΑΓΑΠΗ για κανέναν. Γιατί πρώτα πρέπει να τη νιώσουμε για τον εαυτό μας και την ανθρωπότητα.

---Τα media δημιουργούν πλασματικά δίπολα για τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας .


---Όταν ο άνθρωπος βιώσει και συνειδητοποιήσει την παράνοια του εαυτού του μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα , ανεξάρτητα από τον ρόλο που αποδίδεται στον καθένα από την μηχανή της παραγωγής , τότε θα συλλογικοποιηθούν οι  αρνήσεις μας ενάντια σε ένα σύστημα που κλέβει την ΖΩΗ.



---Οι αριθμημένες  μέρες
 αρχίζουν να έχουν αιχμές μυτερές .
 Καθώς ανασύρεις τον ήχο τους μέσα
 από το σώμα ,
γδέρνουν τα σπλάχνα , το φάρυγγα ,
 τον ουρανίσκο,
 φτάνουν στα χείλη
 τα μαχαιρώνουν και γλυστρούν-
και βγαίνοντας έξω χαράσουν
όλο το κορμί σου
πριν πέσουν στο χώμα.
Οι αριθμημένες μέρες
μιας απεργίας πείνας .

                          Σ.Κάστρο


---¨¨Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι μέχρι τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσει τον εαυτό του μέσω της δράσης …Το ενδιαφέρον που βρίσκει ένας άνθρωπος σε κάτι , είναι η ίδια η απάντηση στο ερώτημα : αν θα δρούσε τι θα μπορούσε να γίνει¨
                                  Χέγκελ , Η φαινομενολογία του πνεύματος
---Αυτό που χρειάζεται είναι μια παγκόσμια αμεσοδημοκρατική επανάσταση που θα καταργήσει και τον καπιταλισμό και το ΚΡΑΤΟΣ. Αυτό είναι ομολογουμένως μια μεγάλη αποστολή , αλλά φοβάμαι πως τίποτα λιγότερο δεν θα επιδράσει στη ρίζα των προβλημάτων μας . Μπορεί να φαίνεται παράλογο να μιλάμε για επανάσταση , αλλά όλες οι άλλες επιλογές υπονοούν τη συνέχιση του υπάρχοντος συστήματος ,το οποίο είναι ακόμα πιο παράλογο.
   Ενστάσεις υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα. Αλλά όσο οι ενιστάμενοι παραμένουν παθητικοί , όλα τα επιχειρήματα του κόσμου δεν θα τους αποδιοργανώσουν και θα συνεχίζουν να τραγουδάνε το παλιό ρεφραίν : ¨Είναι ωραία ιδέα , αλλά δεν είναι πραγματοποιήσιμη , πάει ενάντια στην ανθρώπινη φύση , πάντοτε έτσι ήταν…¨ Εκείνοι που δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τις δικές τους δυνατότητες είναι απίθανο να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες των άλλων.
Άνθρωποι που γίνονται μέλη συμμοριών ή αντιδραστικών ομάδων ή άτομα που συμμετέχουν σε παραθρησκευτικές οργανώσεις ή τους  πιάνει εθνικιστική υστερία , ψάχνουν και αυτοί μια αίσθηση απελευθέρωσης , επαφής , σκοπού , ενδυνάμωσης . Όπως ο ίδιος ο Βίλχεμ Ράιχ έδειξε , ο φασισμός δίνει μια ιδιαίτερα εύρωστη και δραματική  έκφραση σε αυτές τις βασικές προσδοκίες και για αυτό συχνά είναι πιο ελκυστικός από την αναποφασιστικότητα , τους συμβιβασμούς και την υποκρισία του ελευθεριακού και του αριστερίστικου χώρου.

---Θεωρία είναι όταν κατέχεις ιδέες , ιδεολογία είναι όταν οι ιδέες σε κατέχουν.


---Τέχνη και κοινωνία
Στην εισαγωγή μιας συλλογής άρθρων με θέμα ΄΄Τέχνη και μαζική κουλτούρα ¨¨ , αναφέρεται πως η ¨¨ μαζική κουλτούρα επινοήθηκε για να γεμίσει τον ελεύθερο χρόνο…που πέτυχε τον εφησυχασμό , την εξουδετέρωση της οργής και της απελπισίας , την αδρανοποίηση της σκέψης και την αναπαραγωγή των παραδεδομένων αξιών και αναγκών. Η μαζική κουλτούρα προσφέρει διασκέδαση , ψυχαγωγία  με άλλα λόγια φυγή από την πραγματικότητα και προετοιμασία για μια ακόμη εργάσιμη μέρα ¨.
Η εμπορική τέχνη , είναι μια αντίφαση από μόνη της , διότι δεν είναι δυνατόν η έμπνευση να προέρχεται από οικονομικά κίνητρα .
   Αν παραδεχτούμε την καταναλωτική μανία των ανθρώπων στη πρόσκαιρη και μοδάτη τέχνη , αντιλαμβανόμαστε πως και η τέχνη του σήμερα αντικατοπτρίζει την σημερινή κοινωνική πραγματικότητα . Διότι για να κατανοηθεί η τέχνη δεν είναι απαραίτητες εξειδικευμένες γνώσεις , αλλά η προσπάθεια  του να βιωθεί και κατ¨επέκταση να εκθέσει ο καθένας τον ίδιο του τον εαυτό ανοιχτό σε αυτήν την εμπειρία . του αισθάνομαι και του συνυπάρχω.
  Ο πειραματισμός μέσα από την τέχνη δεν είναι ένα χαρούμενο διάλλειμα για να απαλλαχτεί κάποιος από την καθημερινότητα , αλλά η αναζήτηση του εαυτού στο σύνολο.
  Χαρακτηριστικό της τέχνης είναι ο απελευθερωτικός της χαρακτήρας , όχι μόνο σε ψυχολογικό και συναισθηματικό επίπεδο αλλά και σε κοινωνικοπολιτικό . Έτσι λοιπόν ενώ ζούμε στην πραγματικότητα αυτού του κόσμου  ,η καλλιτεχνική έκφραση δεν είναι τίποτα άλλο από μια συνεχιζόμενη υπενθύμιση της αλλαγής από την ίδια την κοινωνία.
  Η τέχνη λοιπόν,  δεν είναι μια επαναστατική ψευδαίσθηση που σαν σκοπό έχει να τέρψει και να ψυχαγωγήσει , αυτή η διαστρέβλωση είναι σκόπιμα δοσμένη ώστε να υπάρχει ένας γενικευμένος εφησυχασμός στις συνειδήσεις των ανθρώπων . Η διαδικασία της δημιουργίας δεν μπορεί να είναι παρά μόνο περιέργεια και πάθος απαλλαγμένο από τις προκαθορισμένες έννοιες και τα αυτονόητα . Έχοντας , λοιπόν τις αισθήσεις μας οξυμένες και αποβάλλοντας τις συνήθειες και τις προκαταλήψεις  , η τέχνη δεν θα είναι μια απλή ψυχαγωγία  , αλλά ένας ενεργητικός τρόπος έκφρασης , μάθησης και επικοινωνίας.


---¨Η μόνη δυνατότητα ελευθερίας που έχω είναι αυτή ενός φυλακισμένου στα πλαίσια του Κράτους . Η μόνη δυνατότητα ελευθερίας που ξέρω είναι η ελευθερία της σκέψης και της δράσης ¨.
                                         Albert Camus

---“Αντί να σκοτώνουμε και να πεθαίνουμε για να παράγουμε αυτό που δεν είμαστε  , πρέπει να ζούμε και να αφήνουμε τους άλλους να ζουν για να δημιουργήσουμε αυτό που είμαστε”.
                                         Albert Camus



---“ Η ζωή μου φαινόταν πάντα σαν φυτό που ζει πάνω στο ρίζωμά του . Η αληθινή του ζωή είναι αδιόρατη , κρυμμένη στο ρίζωμα. Το κομμάτι που εμφανίζεται πάνω από το έδαφος κρατά μονάχα για ένα καλοκαίρι . Μετά μαραίνεται , είναι εφήμερο . Όταν συλλογιζόμαστε την αδιάκοπη ανάπτυξη και αποσύνθεση της ζωής και των πολιτισμών , δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την εντύπωση της απόλυτης μηδαμινότητας . Ωστόσο , είχα πάντα την αίσθηση για κάτι που ζει και αντέχει υπογείως την αιώνια ρευστότητα . Αυτό που εμείς βλέπουμε είναι ο πρόσκαιρος ανθός . Το ρίζωμα μένει .
                                     Καρλ Γιουγκ

---Να αντικαταστήσουμε τη συνθηκολογημένη απελπισία με την γλυκιά ανυπομονησία , την ταραχή που μόνο ο ελεύθερος άνθρωπος αισθάνεται στην αρχή μιας νέας πορείας με ακαθόριστη κατάληξη.


---Ο κόσμος είναι δικός σου για να αγαπήσεις .
    Ούτε κράτος , ούτε αστυνομία , ούτε λεφτά,
    Ούτε εμπόρευμα , ούτε σύνορα , ούτε ιδιοκτησία.
    Πρέπει να αλλάξει το παιχνίδι .
    Όχι οι κανόνες του παιχνιδιού.


---“Με τον ίδιο τρόπο ανήκει στην αιωνιότητα κι η εικόνα εκείνη μιας γνήσιας πράξης , όπως κι η δύναμη εκείνη ενός γνήσιου συναισθήματος , ακόμα και αν δεν μάθει κανείς για αυτά , ακόμα κι αν δεν τα δει , δεν τα καταγράψει και δεν τα διαφυλάξει κανένας , για να τα βρουν οι μεταγενέστεροι . Γιατί στην αιωνιότητα δεν υπάρχουν μεταγενέστεροι , υπάρχουν μόνο σύντροφοι”
                                                                      Χ.Έσσε , “Ο λύκος της στέπας”


---Ένας άνθρωπος που δεν ασφυκτιά μέσα στην παρούσα κοινωνία , ένας άνθρωπος που δεν νιώθει την ανάγκη να ξεράσει κάθε φορά που βγαίνει στους δρόμους της πόλης , ένας άνθρωπος που δεν νιώθει την ανάγκη να δράσει για να αλλάξει  , αν μη τι άλλο , τις συνθήκες που τον περιβάλλουν , είναι ένας άνθρωπος που έχει χάσει το παιχνίδι με αυτό που λέγεται ζωή . Είναι ένας άνθρωπος που έχει μετατραπεί σε νεκροζώντανο είτε το παραδέχεται είτε όχι . Η εθελοδουλεία έχει μετασχηματιστεί σε ένστικτο με τη μόνη διαφορά πως φοράμε πιο ακριβές αλυσίδες , έτοιμοι να τις υπερασπιστούμε με νύχια και με δόντια , έτοιμοι να ανταλλάξουμε και το τελευταίο ζωντανό κομμάτι που υπάρχει μέσα μας για περισσότερες και ακριβότερες.

---Η αγάπη και η ευτυχία είναι δυο εκθαμβωτικές δυνάμεις , ακατανίκητες όταν είναι ενωμένες , που επιτρέπουν στον άνθρωπο να σκίσει τα σκοτάδια  , να τα εξαφανίσει , να δει την έναστρη νύχτα να απλώνεται , φωτισμένη από τα όνειρά του.

---“ Ένας χάρτης του κόσμου που δεν περιλαμβάνει την ουτοπία δεν αξίζει ούτε μια ματιά “
          Όσκαρ Γουάιλντ




---Θέλω να ξεράσω…
Βία επικρατεί παντού , επίθεση , κατάκτηση. Σου προσφέρουν τα πάντα , μια τεράστια ποικιλία από σκατά , σου παρέχουν το ένα εκατομμυριοστό των δικαιωμάτων σου στη ζωή και σε υποβάλλουν να πιστεύεις πως πρέπει να τους λες και ευχαριστώ που δεν είναι τόσο αδηφάγοι ώστε να σε αφήσουν να λιμοκτονήσεις από πείνα , να συρρικνωθείς από έλλειψη οξυγόνου , να πνιγείς από την έλλειψη ελευθερίας , αντί να σου ρίξουν μια σφαίρα στον κρόταφο και να σε απαλλάξουν από αυτή τη μίζερη περιπέτεια…
…..και εγώ να λέω ¨ευχαριστώ¨ , να κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα και να μασουλάω βαριεστημένα τα γλυκύτατα πολύχρωμα σκατά που μου σερβίρουν ως ανταμοιβή για ένα κουραστικό ή μη κουραστικό οκτάωρο εκμετάλλευσης.
Είναι πολύ γενναιόδωροι πάντως .
Πόσο δούλος είμαι τελικά :

Έχω μετατραπεί σε ένα υπάκουο ζόμπι που ¨εργάζεται¨ ,¨διασκεδάζει¨ και καταναλώνει  , το μόνο που ξέρει να κάνει σωστά .
…και μου αρέσει , με ικανοποιεί  η ιδέα να κατακτήσω τον στόχο μου : το πιο ακριβό προϊόν..
Η αγοραστική μου δύναμη είναι το μέτρο σύγκρισης της δύναμής μου , της επιτυχίας μου , της ευτυχίας μου σε μια κοινωνία που τα προσφερόμενα  προϊόντα είναι ….
  ΠΟΛΕΜΟΣ , ΒΙΑ , ΕΞΟΥΣΙΑ , ΧΡΗΜΑ , ΕΠΙΘΕΣΗ , ΕΧΘΡΑ , ΜΙΣΟΣ , ΠΑΡΑΝΟΙΑ
Ο διπλανός μου δεν είναι φίλος , βοηθός , συνοδοιπόρος , είναι ένας εχθρός , ένας ανταγωνιστής που διεκδικεί τα ίδια σκατά με μένα και η κατάκτησή τους αξίζει παραπάνω από τα πάντα , από την ελευθερία του , την ζωή του , από όλα…
Οι λίγοι φίλοι μου , υποταγμένοι και αυτοί , ενώ ¨διασκεδάζουν¨ βαριεστημένα στα δικά τους κλουβιά , αποδεικνύονται οι καλύτεροι φρουροί της απραξίας μου…
Καληνύχτα παιδιά …
        αύριο ξημερώνει μια νέα , ολόιδια ημέρα ….
                                                                           Exalder



---Το Bread and Puppet Theater είναι μια από τις παλαιότερες , μη χρηματοδοτούμενες , αυτοδιαχειριζόμενες θεατρικές ομάδες της Αμερικής .
Το όνομά τους , Bread and Puppet , προκύπτει από την πρακτική της ομάδας να μοιράζει και να προσφέρει στο κοινό κάθε παράστασης φρέσκο ψωμί με λάδι και σκόρδο , στην προσπάθεια να δημιουργήσει την έννοια της κοινότητας και σε συνάφεια με την βασική αρχή τους ότι η τέχνη είναι τόσο σημαντική για την ζωή όπως και το ψωμί .

---Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ
    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΕΤΑΙ
     ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ

--- Εκτίμησή μου …..για τον ξεσηκωμό μεταναστών 21-22 Μάη στην Αθήνα του 2009. Στα εισαγωγικά πολυκαιρισμένες φράσεις που θα σκεφτήκαμε εμείς οι ¨φιλήσυχοι¨ πολίτες για τον ξεσηκωμό ,  όταν προηγουμένως μπάτσοι του κράτους της ανεξιθρησκίας τσαλαπάτησαν ¨παλιόχαρτᨨ από τις τσέπες μεταναστών που πλάκωναν με ιδιαίτερο ζήλο στο ξύλο . Τα χαρτιά αυτά ήταν σελίδες του Κορανίου…

¨Δεν θα μπορούσαν να είναι παρά σελίδες από το κοράνι¨
¨ Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το κοράνι , αυτό που θα κατέβαζε τους μετανάστες στους δρόμους ¨ , επειδή ¨μόνο η θρησκεία ¨ θα τους ωθούσε να συγκρουστούν συλλογικά με τους μπάτσους του ¨πολιτισμένου κόσμου¨. Επειδή ¨αυτοί οι άνθρωποι είναι θρησκόληπτοι¨ . Και μόνο η προσβολή της θρησκείας τους θα τους έκανε να βγουν από τα ραγδαία αναπτυσσόμενα γκέτο του κέντρου της Αθήνας . Να διαδηλώσουν για την θρησκεία τους –που είναι βέβαια ¨απολύτως σεβαστή¨ στην ανεξίθρησκη Ελλάδα …αρκεί να παραμένει στα υπόγεια και στα πίσω δωμάτια των φαστ-φουντ. Όπως  η ζωή τους , κι αυτή ¨απολύτως σεβαστή¨ αρκεί να παραμένει αναλώσιμη , ανάμεσα στα σκουπίδια . Αρκεί να είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για σκλαβιά και για θάνατο.
Είναι ολοκάθαρο πως οι εικονιζόμενοι που ¨¨απολαμβάνουν¨ την Ελληνική ¨φιλοξενία¨ δεν είναι μετανάστες , πρόσφυγες , φτωχοί , δεν είναι καν Ιρακινοί , Αφγανοί , Πακιστανοί ……είναι……..¨¨ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ¨!!!!!!!!!
Δεν εξεγείρονται για τους εξευτελισμούς , τα βασανιστήρια , τα κρατητήρια-σταύλους , τους χώρους εργασίας –κάτεργα , τις απελάσεις ….Εξεγείρονται …¨γιατί είναι Μουσουλμάνοι¨…
…και εκείνοι οι κάτοικοι της Πάτρας που φώναζαν στους πυροσβέστες να αφήσουν τους πρόσφυγες να καούν κατά την πρόσφατη φωτιά στον καταυλισμό , το έκαναν επειδή ήταν χριστιανοί…
….Και οι τσιφλικάδες της Μανωλάδας πυροβολούσαν τους μετανάστες επειδή ήταν χριστιανοί.


Η μόνη σύγκρουση πολιτισμών είναι αυτή ανάμεσα στον πολιτισμό της ελευθερίας και στον ¨πολιτισμό¨ της εκμετάλευσης .


---Αν η ¨πλύση εγκεφάλου¨ είναι Ρουμάνικη ανάμνηση η δυτική εικόνα……..
  ¨Στη Ρουμανία γινόταν μέσω ιδεολογίας , σε μια κοινωνία απολυταρχική με τρόπο άμεσο , βάναυσο , φρικτό. Εδώ το ίδιο πράγμα γίνεται μέσω των ειδήσεων , των διαφημίσεων , της καταναλωτικής κοινωνίας , των σλόγκαν της . Ο φιλελευθερισμός είναι είδος χειρισμού , μετατρέπει τον πολίτη σε καταναλωτή , τον ενοχοποεί όταν δεν καταναλώνει αρκετά από τη μηχανή της παγκόσμιας οικονομίας...¨
            Matei Visniec


Και μην ξεχνάτε ότι  ¨¨φιλήσυχοι¨ πολίτες είναι συνήθως αυτοί που διαπράττουν τα χειρότερα εγκλήματα , όταν αισθάνονται ότι κάτι θα τους μετακινήσει από την αιώνια αταραξία της κοιμισμένης ,  φαινομενικά ήρεμης ζωούλας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου